Skip to content

Privlačni poticaji za samozapošljavanje

  • 2 min read

Hrvatski zavod za zapošljavanje prima sve više zahtjeva nezaposlenih koji žele koristiti poticaje za samozapošljavanje u tvrtki ili obrtu. U studenom prošle godine kriteriji su izmijenjeni i sada potpore mogu dodjeljivati i za osnivanje zajedničkog poslovnog subjekta (obrta ili trgovačkog društva) koji imaju do 4 suvlasnika. Svaki od suvlasnika predaje pojedinačni zahtjev s istim poslovnim planom i svaki za sebe preuzima ugovorne obaveze. Potpora se isplaćuje na žiro račun novoosnovane tvrtke ili obrta.

Omogućavanje udruživanja u poduzetničkom pothvatu je dobro došlo iz više razloga a jedan od ključnih je veća svota s kojom novoosnovano trgovačko društvo ili obrt raspolaže. Također, zadrugama koje osnuju korisnici sredstava za samozapošljavanje može se dodijeliti potpora za zapošljavanje upravitelja zadruge.

>> Poticaji za ulaganje (Ministarstvo gospodarstva RH)

Velika je novost i što osobe koje se samozapošljavaju mogu birati žele li sufinanciranje prema vrsti djelatnosti (obrt ili trgovačko društvo) ili prema razini obrazovanja (SSS ili VŠS/VSS). Hrvatski zavod za zapošljavanje podmiruje 50 posto troška bruto plaće za sve skupine, a za osobe s invaliditetom 75 posto godišnjeg troška rada.

>> POTICAJI.MINPO.HR (Poduzetnički impuls – Vodič za poduzetnike)

Tijekom 2012. godine ukupno je zaprimljeno 2.263 zahtjeva za samozapošljavanje od čega su za 938 osoba potpisani ugovori i isplaćena potpora za samozapošljavanje, 457 zahtjeva je negativno ocijenjeno i to uglavnom zbog neudovoljavanja propisanim kriterijima ili odustajanja. Preostali zahtjevi bit će financirani u 2013. godini, navode u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Jednostavno, zahtjeva je puno više nego novca.

Na samozapošljavanje se najviše odlučuju osobe od 30 do 34 godine. Koju god djelatnost u toj dobi odabrali ne mogu pogriješiti jer će imati dovoljno vremena da je razviju i postave na stabilnu osnovu. Za sada na samozapošljavanje se najviše odlučuju u djelatnostima građevinarstva, usluga, u prerađivačkoj djelatnosti te stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima.

Poduzetnički impuls 2013. – II. ciklus

Drugi ciklus natječaja iz Programa poticanja poduzetništva i obrta “Poduzetnički impuls 2013.”

Mjera C – Razvoj poduzetničke infrastrukture i poslovnog okruženja

C1 – Poduzetničke zone
C2 – Tehnološki parkovi i poduzetnički inkubatori
C3 – Razvojne agencije i poduzetnički centri

Mjera D – Obrazovanje za poduzetništvo i obrte te očuvanje tradicijskih i umjetničkih obrta

D1 – Obrazovanje za poduzetništvo
D2 – Obrazovanje za obrte

D3 – Očuvanje tradicijskih i umjetničkih obrta

Pitanja vezana za Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2013. možete uputiti na besplatni info telefon: 0800/234505 te adresu e-pošte: pitanja@minpo.hr

Raspored informativnih radionica za potencijalne prijavitelje za mjere iz Poduzetničkog impulsa.

Ukupna vrijednost programa Poduzetnički impuls 2013. je 730 milijuna a potpore koje poduzetnici mogu ostvariti iznose 186.915.305,00 kn.

Izvor: Ekonomski portal

[slideshare id=16876924&doc=poduzetnickiimpuls2013-130302030636-phpapp01]

Skip to content