Skip to content

Osigurani milijuni za subvenciju u izradi “zelenih” projekata

  • 2 min read

Prvi natječaj za korištenje ovih potpora bit će objavljen krajem ovog tjedna, a poduzetnici koji zadovolje uvjete iz natječaja moći će dobiti do 75 posto bespovratnih sredstava za troškove prijavljenih konzultantskih usluga, u maksimalnom iznosu od 70 tisuća kuna.

Predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta (MINPO), Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Hrvatske agencije za poticanje malog poduzetništva (HAMAG Invest) potpisali su danas memorandum o suradnji temeljem kojeg će se subvencionirati konzultantske usluge mikro, malim i srednjim poduzetnicima u izradi projekata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša.

Memorandum su potpisali ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, regionalna direktorica programa Business Advisory Services (BAS) EBRD-a Natalia Meylunas i predsjednik Uprave HAMAG Investa Darko Liović, a njime je predviđeno sufinanciranje projekata u iznosu od 1,2 milijuna kuna, osiguranih iz hrvatskog državnog proračuna te još 1,5 milijuna kuna od strane EBRD-a.

Prvi natječaj za korištenje ovih potpora bit će objavljen krajem ovog tjedna, a poduzetnici koji zadovolje uvjete iz natječaja moći će dobiti do 75 posto bespovratnih sredstava za troškove prijavljenih konzultantskih usluga, u maksimalnom iznosu od 70 tisuća kuna.

Potpore su namijenjene, primjerice, konzultantskim uslugama za projekte elektrana na biomasu, sunčane elektrane, uvođenje sustava upravljanja okolišem HR EN ISO 14000, pripreme za energetske preglede, sukladnost s europskom direktivom o prevenciji i kontroli zagađenja (IPPC) i sl.

Suradnja triju institucija temeljena na ovom memorandumu provodit će se tijekom 14 mjeseci, tijekom kojih će BAS, koji u Hrvatskoj djeluje od 2001. godine, prenijeti svoju bazu konzultanata i klijenata, metodologiju rada te iskustvo i znanje prikupljeno u tom razdoblju na djelatnike HAMAG Investa i kroz to razdoblje zajedno s njima raditi na provedbi 25 savjetodavnih projekata, kazala je Meylunas.

Također, dodala je, provest će se i edukacija konzultanata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša te će se izraditi studija o hrvatskom konzultantskom tržištu.

Prema riječima ministra Marasa, ulaganja malih i srednjih poduzetnika u projekte kojima se štiti okoliš i povećava učinkovitost korištenja energije pomoći će u realizaciji cilja Vlade da se u idućim godinama sve više investicija i projekata ostvaruje upravo na tom području.

Edukacijom konzultanata i podupiranjem kvalitetnih konzultantskih usluga pak povećat će se i broj kvalitetnih projekata poduzetnika koji će moći aplicirati za sredstva iz EU fondova, ali i povoljnije kredite kod komercijalnih banaka i HAMAG-a, kazao je Maras.

Izvor: profitiraj.hr

Skip to content